Περιγραφή των Πακέτων Εργασίας (ΠΕ) του έργου

ΠΕ1 – Διαχείριση και συντονισμός έργου

Αυτό το ΠΕ είναι καθοριστικό για την επίτευξη των στόχων του έργου σε οικονομικό, οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο. Κομβικό ρόλο θα παίξουν η σύσταση των επιτροπών παρακολούθησης του έργου με συμμετοχή όλων των εταίρων: Α. Διοικούσα Επιτροπή Έργου (ΔΕΕ), που θα αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων και θα έχει όχι μόνο οργανωτικό ρόλο, αλλά και ουσιαστικό ρόλο επικοινωνίας σε επίπεδο Προγράμματος. Β. Η Ομάδα Διαχείρισης Έργου (ΟΔΕ), που θα αποτελείται από τους διαχειριστές έργου και τους τεχνικούς διευθυντές ανά εταίρο. Σειρά προκαθορισμένων συναντήσεων (4 συνολικά, μία ανά εξάμηνο) θα οδηγήσουν αφενός στην ορθότερη λήψη αποφάσεων και αφετέρου στην αρμονική επικοινωνία των εταίρων. Το ΠΕ1 θα συντονιστεί από τον ΚΔ ενώ συμμετοχή θα έχουν και οι Δ2, Δ3 (συμμετοχή στις ΔΕΕ, ΟΔΕ, στις εκθέσεις προόδου).

ΠΕ2 – Δημοσιότητα και πληροφόρηση

Ο σκοπός του ΠΕ 2 είναι η βέλτιστη διάχυση των αποτελεσμάτων και η κοινοποίησή τους σε ευρύ κοινό και στοχευμένες ομάδες. Το ΠΕ2 περιλαμβάνει 5 δράσεις. Πιο αναλυτικά: 
•    Δρ.1: Ανάπτυξη Επικοινωνιακής Στρατηγικής.
  ✓  Παραδοτέα: Επικοινωνιακή στρατηγική/πλάνο διάχυσης 
•    Δρ.2: Ανάπτυξη εργαλείων/μέσων διάχυσης και προβολής του έργου.
  ✓ Παραδοτέα: Ψηφιακά και έντυπα εργαλεία για ποικίλους αποδέκτες (Ιστοσελίδα έργου, σελίδες σε ΜΚΔ, πολυγλωσσική παρουσίαση, φυλλάδια, ηλεκτρονικά δελτία, άρθρα, factsheets, policy briefs, συνοπτική αναφορά–Layman’s Report, κλπ.)
•    Δρ.3: Συμμετοχή σε εθνικά & διεθνή συνέδρια.
  ✓  Παραδοτέα: Επιστημονικές δημοσιεύσεις (journals, conferences)
•    Δρ.4: Διοργάνωση Τελικού Συνεδρίου, 2 Τοπικών & 1 Περιφερειακής Ημερίδας.
  ✓  Παραδοτέα: Υλικό και διοργάνωση τελικού συνεδρίου και ημερίδων (4 ημερίδες) 
•    Δρ.5: Δημιουργία ντοκιμαντέρ του έργου.
  ✓  Παραδοτέο: Ενημερωτικό ντοκιμαντέρ

Το ΠΕ2 θα συντονιστεί από τον ΚΔ, με συμμετοχή των Δ2, Δ3 (υλικό για τη Δρ.2, συμμετοχή σε συνέδρια Δρ.3, διοργάνωση ημερίδων Δρ.4).

ΠΕ3 – Μελέτη και Σχεδιασμός μονάδων

Ο σκοπός του ΠΕ 3 είναι να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές μελέτες και να γίνει ο πλήρης σχεδιασμός για την εφαρμογή των τεχνολογιών στις 2 ΕΕΛ:
•    Δρ. 1: Συλλογή, καταγραφή & ανάλυση δεδομένων για τις δύο ΕΕΛ: χαρακτηριστικά και τρόπος επεξεργασίας, ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των μονάδων, εκροών, φορτίσεων, ανάλυση χημική και υδραυλική.
  ✓  Παραδοτέα: Εκθέσεις υφιστάμενης κατάστασης (για καθεμία ΕΕΛ)
•    Δρ. 2: Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  ✓  Παραδοτέα: ΜΠΕ (για καθεμία ΕΕΛ)
•    Δρ. 3: Ανάλυση τεχνο-οικονομικών χαρακτηριστικών ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στις ΕΕΛ.
  ✓  Παραδοτέα: Τεχνο-οικονομικές μελέτες (για καθεμία ΕΕΛ)
•    Δρ. 4: Γενικός σχεδιασμός λειτουργίας και διασύνδεσης. 
 ✓  Παραδοτέα: Μελέτες Κατασκευής (για καθεμία ΕΕΛ)

Το ΠΕ 3 θα συντονιστεί από τον ΚΔ, σε στενή συνεργασία με τους δικαιούχους των ΕΕΛ. Οι ΜΠΕ και Μελέτες Κατασκευής θα ανατεθούν σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες/ διπλωματούχους μελετητές βάση εθνικών κανονισμών.

ΠΕ 4,5 – Eφαρμογή καινοτομίας- Κατασκευή στην Πιλοτική περιοχή 1 (Ελλάδα), Eφαρμογή καινοτομίας- Κατασκευή στην Πιλοτική περιοχή 2 (Κύπρος)

Τα ΠΕ 4, ΠΕ 5 έχουν κοινούς στόχους, διαφέρουν μόνο στην περιοχή εφαρμογής (ΠΕ 4: Ελλάδα-ΕΕΛ Μάρπησσας / ΠΕ 5: Κύπρος-ΕΕΛ Κυπερούντας). Στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί κάθε ΕΕΛ το 1ο έτος και να βελτιστοποιηθεί η απόδοση του συστήματος. 
•    Δρ.1: Προμήθεια εξοπλισμού: Συγγραφή τευχών δημοπράτησης, προκήρυξη διαγωνισμών για προμήθεια εξοπλισμού.
  ✓  Παραδοτέα: Τεύχη προκήρυξης ΕΕΛ Μάρπησσας (ΠΕ 4), ΕΕΛ Κυπερούντας (ΠΕ 5), ΠΚ (ΠΕ 4,5)
•  Δρ. 2: Κατασκευή & παρακολούθηση παρεμβάσεων: Θα εφαρμοστούν οι τεχνολογίες στις ΕΕΛ, τα απαιτούμενα κατασκευαστικά έργα, θα παρακολουθείται η εξέλιξη τους. Θα γίνει βελτιστοποίηση όλων των παραμέτρων, επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση, προτάσεις για τη διαχείριση της ιλύος.
  ✓  Παραδοτέα: Ενδιάμεση έκθεση επίβλεψης κατασκευής για καθεμία ΕΕΛ, Έκθεση τελικής αυτοψίας για καθεμία ΕΕΛ.
•    Δρ. 3: Αξιολόγηση τεχνολογιών και λειτουργίας ΕΕΛ: Παρακολούθηση & καταγραφή καίριων δεικτών (τεχνικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικο-οικονομικοί) μετά την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. 
•    Δρ. 4: Ανάλυση ευαισθησίας (% μείωση ιλύος, % μείωση BOD, χαρακτηριστικά βιοστερεών, εξοικονομήσεις ενέργειας & κόστους, κ.α).
  ✓  Παραδοτέα: Τεχνική αξιολόγηση στη Μάρπησσα (ΠΕ 4) & Κυπερούντα (ΠΕ 5). 

Το ΠΕ 4 θα συντονιστεί από τον Δ2, το ΠΕ 5 από τον Δ3. Ενεργή συμμετοχή του ΠΚ και στα 2 ΠΕ (Δρ.1,2, συντονισμός Δρ.3)

ΠΕ6 – Κεφαλοποίηση και Επέκταση αποτελεσμάτων 

Το ΠΕ 6 του έργου ΑΝΕΛΙΞΗ στοχεύει στην κεφαλαιοποίηση και επέκταση αποτελεσμάτων. Στα πλαίσια του ΠΕ 6, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
•    Δρ.1: Ανάπτυξη Εργαλείου Λήψης Αποφάσεων (ΕΛΑ-Λογισμικό): Σκοπός του ΕΛΑ είναι να οδηγεί σε επιλογή βέλτιστης λύσης για οποιαδήποτε ΕΕΛ (με βάση περιβαλλοντικά, τεχνικά, οικονομικά κριτήρια).
  ✓  Παραδοτέα: ΕΛΑ Λογισμικό & Εγχειρίδιο
•    Δρ.2: Κεφαλαιοποίηση και επεκτασιμότητα τεχνολογιών: Θα εκπονηθεί μελέτη για την επέκταση των τεχνολογιών σε άλλες περιοχές και ΕΕΛ. Θα συλλεχθούν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων και το ενδιαφέρον εφαρμογής από άλλες ΕΕΛ. Παραδοτέα: Μελέτη μεταθετότητας/ επαναληψιμότητας του έργου

Το ΠΕ 6 θα συντονιστεί από τον ΚΔ, συμμετοχή θα έχουν και οι Δ2, Δ3 (αξιολόγηση ΕΛΑ Δρ. 1, ερωτηματολόγια για τη Δρ.2)